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Will the Spanish Patent Office accept the modification of an
SPC’s term after the Incyte judgment?
Miquel Montañá (Clifford Chance) · Monday, January 8th, 2018

Readers will recall that, in its judgment of 6 October 2015 (Case C-471/14, Seattle Genetics), the
CJEU concluded that the relevant date for calculating the term of a supplementary protection
certificate (“SPC”) is not the date on which a marketing authorisation (“MA”) is granted, but the
date when the addressee is notified of the decision to grant the MA. After this judgment was
published, some patent owners across Europe tried to rectify the term of their SPCs before the
relevant authorities. In certain countries this has proved to be an uphill battle, as the competent
authorities have considered that they do not have any obligations in relation to administrative
procedures that have already ended. For example, in Spain, rectifying the term of an SPC has been
“mission impossible”.

This is likely to change. The Court of Justice of the European Union (“CJEU”), in its recent
judgment of 20 December 2017 (Case C-492/16, Incyte Corporation vs. Szellemi Tulajdon Nemzeti
Hivatala), in response to a request for a preliminary ruling referred by the Budapest High Court,
concluded that Article 18 of Regulation 469/2009, as read in light of Recital 17 of Article 17(2) of
Regulation 1610/96, must be interpreted, so as to reflect the correct term of an SPC pursuant to the
interpretation laid down in the Seattle Genetics judgment, as meaning that the holder of an SPC
may, under Article 18 of Regulation 469/2009, bring an appeal for rectification of the duration
stated in the certificate, provided that the certificate has not expired.

Although the English translation uses the word “appeal”, from the context of the decision and the
translations into other European Union languages (the language of this case was Hungarian), it is
clear that what the judgment is actually referring to is a “course of action” for rectifying the
duration stated in the certificate. The only limitation is that the certificate must not have expired.

Unfortunately, the CJEU did not fully answer the questions referred by the Budapest High Court.
Despite the fact that the latter had explicitly asked the CJEU to clarify whether the industrial
property authority of a Member State which is entitled to grant an SPC is required in order to
rectify the date of expiry of the SPC “of its own motion”, the CJEU concluded that “[…] insofar as
it is common ground that, in the case in the main proceedings, Incyte brought an appeal for
rectification of the duration of the SPC before the authority that granted the SPC, it is not necessary
to ascertain, in addition, whether such authority could be required to make such a rectification ex
officio in the absence of such an appeal being brought by the holder of the certificate.”
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To make sure you do not miss out on regular updates from the Kluwer Patent Blog, please
subscribe here.

Kluwer IP Law

The 2022 Future Ready Lawyer survey showed that 79% of lawyers think that the importance of
legal technology will increase for next year. With Kluwer IP Law you can navigate the
increasingly global practice of IP law with specialized, local and cross-border information and
tools from every preferred location. Are you, as an IP professional, ready for the future?

Learn how Kluwer IP Law can support you.
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